Är du redan kund hos Wikinggruppen? Missa inte våra moduler och kopplingar

Rekommendationsmotor

Förbättra dina kunders shoppingupplevelse och öka din konvertering med hjälp av Wikinggruppens datadrivna och automatiska rekommendationsmotor

I Wikinggruppens e-handelsplattform kan du med hjälp av modulen Rekommendationer sätta upp en automatiserad och datadriven lösning för att få en dynamisk och optimerad visning av rekommenderade produkter för dina besökare. Butiken anpassar sig alltså automatiskt och löpande med hjälp av en algoritm som utifrån statistik och beteendemönster optimerar produktvisningen vilket ger både ökad kundnöjdhet men framför allt, ökad konvertering.

Styr vart, hur och vilka produkter som skall rekommenderas för dina kunder

Modulen Rekommendationer innehåller en liten ”kontrollpanel” med vilken du själv styr vilka rekommendationsytor som skall finnas och vart dom skall visas. Varje ”yta” är en lista med produkter, eventuellt med en rubrik ovanför. Meningen med ytan är att guida och locka besökaren till produkter som rekommenderas av olika anledningar. Du kan ha flera ytor på samma sida med olika slags rekommendationer.

Modulen är flexibel och du väljer själv vilka parametrar eller ”regler” (eg algoritm) som skall gälla för respektive yta. Produkterna i ytan plockas sedan fram och visas med automatik beroende på vilken regel du väljer för just den specifika ytan.

Vad baseras rekommendationerna på?

Det finns ett antal regler att välja bland för respektive yta för att styra vad som skall visas där. Man kan exempelvis  ställa in att en rekommendationsyta skall vara helt automatisk baserat på tidigare kunders beteenden men man kan även välja andra regeltyper som, köpte även, senast visade, mest visade, köptes tillsammans med just den produkten, manuellt associerade produkter, eller manuellt utvalda produkter från en viss varugrupp, helt slumpade produkter, hyllvärmare, nya produkter osv. Funktionen förfinar sig själv ju mer data som finns tillgänglig i butiken.

Ytterligare inställningar & möjligheter

Det finns även möjlighet att göra ytterligare inställningar per yta som kombinationer av visningsregler, min och max antal som skall visas, krav som minsta lagersaldo eller kampanjpris för visning och så vidare. Om du kräver att minst 4 produkter ska visas på en yta men det bara går att rekommendera 3 st enligt vald regel, kan du även välja en annan yta som påfyllnad (exempelvis andra köpte även + slumpade).

Om du vill ha flera ytor på samma sida kan du även dra och släppa ytorna nedan för att ställa in ordningen. Du kan välja att en yta alltid ska vara aktiv, eller låta några ytor växla som en form av A/B-test. Ett exempel på detta är att alltid visa ”senast visade” på produktsidan samt låta ”bästsäljare” och ”mest visade” växla med 50% vardera.

Statistik ger underlag till vidare optimering

I kontrollpanelen för rekommendationsmodulen kan du se hur många visningar, klick och ordrar en yta genererar genom att öppna respektive yta. Antalet ordrar utgörs av de kunder som först klickat på en yta innan de lagt en order. Efter en tid kan du titta för att se vilken yta som haft flest klick och ordrar och därmed få beslutsunderlag för vidare optimering.

Kom igång

Modulen Rekommendationer ingår i samtliga av våra butikspaket WGR Direct, WGR Bas, WGR Plus och WGR Enterprise från och med butiksversion 9.3. Har du en äldre butiksversion än så och och är intresserad, vänligen kontakta oss. Normalt ligger kostnaden för inbyggnad i en äldre butiksversion på ca 4 725 kr + moms.

 Se fler tillgängliga moduler i Wikinggruppens e-handelsplattform