7 maj, 2019

WordPress höjer kravet på PHP-version

WordPress 5.2 är på väg och planerad att släppas 7 maj 2019. Med detta introduceras en höjning av den PHP-version som krävs för att använda WordPress. Det går alltså inte att uppdatera WordPress utan att ha minst PHP version 5.6.20. Senare under året kan detta komma att höjas till PHP version 7.0.

Bakgrund

Historiskt sett har bakåtkompatibilitet varit en mycket hög prioritering utvecklingen av WordPress. Fördelen med detta har varit att var man än installerat WordPress så har det bara fungerat helt enkelt. Detta har dock inneburit en hel del merarbete för alla som utvecklar WordPress-core, -teman och -tillägg. Kod har behövt skrivas på ett ibland lite föråldrat och omständligt sätt och vissa saker har man kanske helt avstått från att göra på grund av att det inte fungerat med äldre versioner av PHP.

Tidigare minimikrav var PHP version 5.2.4 men från och med WordPress version 5.2. krävs PHP 5.6.20. PHP 5.2.4 släpptes 2007 och PHP 5.6.20 släpptes 2016. Detta betyder alltså att WordPress gör ett stort hopp nio år in nutiden.

Vad behöver du göra?

Kontrollera om du ser nedanstående notifikation i WordPress adminpanel som säger att ”En uppdatering av PHP krävs”. Ser du notifikationen så betyder det att du behöver byta PHP-version. Ser du inte denna notifikation betyder det att din PHP-version redan är okej.

Om du behöver uppdatera PHP så blir det olika komplicerat beroende på hur webbplatsen är underhållen i övrigt. Om du enbart använder nyligen uppdaterade teman och plugins bör det räcka med att enbart ändra PHP-version på ditt webbhotellkonto via cPanel.

Vet du med dig att du har ett äldre WordPress-tema eller använder tillägg som inte uppdaterats på länge kan det krävas mer arbete. I vissa fall kommer du att behöva byta ut dessa teman och tillägg om de inte är kompatibla med modernare versioner av PHP.

Innan man gör omfattande ändringar på en webbplats är det viktigt att se till att man har en backup.

Om du inte är bekant med WordPress-felsökning eller PHP-kod kan det vara bra att ta hjälp av en webbutvecklare.

Frågor och svar

Vilken PHP-version ska jag uppdatera till?

WordPress planerar att höja kravet på PHP-version till version 7.0 senare i år. Vi rekommenderar att du uppdaterar till PHP-version 7.2 eller 7.3. Du kan se vilka versioner av PHP som aktivt utvecklas och vilka som nått ”end of life” (EOL) på php.net under ”Supported versions”.

Kan man inte bara låta bli att uppdatera WordPress till 5.2?

Nej, tyvärr inte. Nya versioner av WordPress innehåller både prestandaförbättringar och säkerhetsfixar. Uppdaterar man inte finns risk att ens webbplats blir seg eller i värsta fall hackad via ett tema eller tillägg. Teman och tillägg kommer att följa WordPress exempel och börja kräva en modern PHP-version de med. Det betyder i praktiken alltså att en icke uppdaterad webbplats ändå kommer gå sönder förr eller senare.

Varför är det bra att uppdatera PHP?

Wikinggruppen har via vår driftleverantör automatisk patchning av äldre PHP-versioner. Detta betyder att din webbplats är skyddad mot säkerhetshål i tidigare PHP-versioner. Dock är det så att moderna PHP-versioner har mycket högre prestanda. Förutsatt att ditt tema och dina tillägg också hängt med i utvecklingen bör din webbplats bli markant snabbare med en modern version av PHP.


← Se alla nyheter