Marknadsföringstips till din webbutik

Öka synligheten online och sälj mer!

Marknadsför din webbutik – Öka antal besökare och potentiella kunder!

En av de vanligaste frågorna vi får av våra webbutikskunder är hur de skall synas så bra som möjligt online. För varje dag hårdnar konkurrensen på nätet och vi har därför sammanställt några enkla tips på hur du som e-handlare ökar din synlighet online, utan en stor marknadsföringsbudget. För att sälja måste du synas!

Sökmotoroptimering

Att aktivt jobba med sökmotoroptimering är antagligen den klart viktigaste åtgärden du kan göra för att långsiktigt marknadsföra din webbutik. Varje dag genomförs ca. 55 miljoner sökningar på Google. Synd inte din webbutik på relevanta sökord missar du trafik och kunder! Läs mer om hur du arbetar med SEO, eller kontakta oss för mer information om de tjänster vi erbjuder inom sökmotoroptimering.

Google Ads (fd. Adwords)

Via Google annonsplatsform Google Ads kan man synas med annonser ovanför, bredvid och under de ”riktiga” sökresultat. Man betalar då Google per klick. Klickpriset varierar starkt beroende på konkurrens och bransch och ett klick kan kosta mellan några kronor till runt 20-30kr per besökare! Trots en hög kostnad kan detta vara effektivt, framför allt initialt innan man kommit upp i de ”vanliga” resultatlistorna. Du kan också välja att marknadsföra dina produkter med Google Shopping. Den sådan produktexponering kan hjälpa dig att få en ökad försäljning.  Som alltid vid annonsköp bör man noggrant mäta resultatet av kampanjen och väga kostnader mot ökad försäljning i webbutiken.

Prisagenter & prisjämförelse

Driv besökare till din webbutik från prisjämförelsesidor / prisagenter!
I vår webbutik (version 3.4.2 eller högre) finns möjligheten att utan kostnad skapa en sk. CSV fil. CSV står för ’comma-separated values’ och är ett plattformsoberoende filformat som med fördel kan användas vid utbyte av data system emellan. Ett vanligt användningsområde är export av produktdata till sk. prisjämförelse sidor som ex. Prisjakt och Pricerunner mfl.

Prisjämförelsesidorna har lite olika modeller för hur de tar betalt för sina tjänster. Prisjakt är gratis att vara med på, men betalar man får man en tydligare listning och en del andra fördelar. Mer information om det finner du på vår sida om modulen Prisjämförelse.

Nätauktioner – Tradera mfl.

Man kommer i kontakt med många potentiella kunder på nätauktionsajter som t.ex. Tradera. Vill du inte auktionera ut dina varor kan du välj att sätta ett fast pris. Vill du bli av med produkterna snabbt så kan man lägga ut dem till ett lågt utropspris. Nätauktionsidor kan, rätt hanterat, bli en bra extra försäljningskanal som leder till nya kunder direkt och även ger indirekt marknadsföring av webbutiken!

Affiliatenätverk

Detta går ut på att man låter andra lägga ut annonser för din webbutik på deras webbplatser och bloggar. Om du sedan får en kund genom en sådan annons så betalar du en förutbestämd provision till vederbörande. Provisionsmodellerna kan se lite olika ut, men det kan ex vara 3% av ordervärdet.

Blocket

Lägg upp annonser på några av dina produkter på blocket. Skriv att mer information finns på din hemsida eller webbutik. Kostar inte mycket och kommer garanterat att ge bra med trafik till din sida. Alla sätt du kan sprida kännedom om din webbutik är bra.

Var aktiv!

Använd webbutikens inbyggda funktioner för att byta bilder, skriva nyheter, kampanjer, nyhetsbrevsfunktionen eller kanske en återkommande tävling? Det blir då intressant att återkomma till din webbutik och handla där.

Socialisera mera

Använd sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter och kommunicera med dina kunder på ett intressant och genomtänkt vis. Du kan även använda dig av smart annonsering på Facebook och Instagram för att nå ut till rätt målgrupp. Med sk. katalogannonsering når du även ut med dina produkter på Facebook/Instagram. Är du sugen på att testa ett samarbete med Influencers? Kontakta då gärna en byrå som har lång erfarenhet kring detta och som kan guida dig genom hela projektet.

Arbeta med rabattkoder

Många nätshoppare är ständigt på jakt efter giltiga rabattkoder som ger dem ett lägre pris eller kanske fri frakt på ett köp. Genom att kunna erbjuda rabattkoder för speciella kampanjer, för influencers eller som säsongsrabatt kan du få besökarna att handla av dig, istället för hos konkurrenten. Läs mer om vår modul – Rabattkoder.

Blogga

Varför inte börja blogga i din webbutik? Med informativa inlägg skapar du relevant innehåll på hemsidan som både dina kunder och Google uppskattar.  Läs mer om vår bloggfunktion.

YouTube

Över 85% av svenskarna använder YouTube! Skapa en kanal för din webbutik där du kan dela intressanta filmer som handlar om dina produkter. Du kan även samarbeta med sk. Youtoubers inom din bransch för ökad exponering. Var dock noga med att alltid mäta resultatet för en optimal lönsamhet.