Sökmotoroptimering Offpage - relevanta länkar

Relevanta (in) Länkar är väldigt viktiga.

Hur får jag inlänkar till min sida?

En av de absolut viktigaste åtgärderna man kan göra för att få en högre ranking hos sökmotorerna är att se till att andra hemsidor länkar till din webbutik eller hemsida. Grovt sett kan man säga att: Länkar många andra sidor till din, så anser google att din sida är bra och du kommer därmed högre upp i resultaten. Här bör du därför lägga mycket tid och kraft på din optimering!

Pagerank och Relevans

Allra bäst är om sidan som länkar till dig har hög sk Pagerank (Googles måttstock på en hemsida) samt handlar om ung samma sak som din hemsida, dvs är relevanta i sammanhanget. Det är också bra om länken till din sida ligger i en textmassa och är länkad från ett i sammanhanget viktigt ord, se ex nedan på länken till länkkatalogerna.

Hur får jag då länkar till min sida?

Återigen, Se till att du har ett bra och intressant innehåll på dina sidor så kommer du naturligt få länkar från andra hemsidor, bloggar, forum mm. Ett bra och unikt innehåll är därför prio ett!

Några Tips

1. Ett enkelt sätt att få inlänkar till din hemsida är att anmäla den till länkkataloger. Det finns en del bra svenska länkkataloger som du kan anmäla din sida till och Du hittar mer info om länkkataloger här.

2. Be vänner, bekanta, affärskollegor, samarbetspartners mm att länka till din sida från deras hemsidor.

3. På din kommuns hemsida brukar det finnas länksamlingar till företagen i kommunen. Anmäl dig där

4. Ett annat vanligt sätt att få länkar till sin egen webbplats är från bloggar. Dessa bör handla om ungefär samma sak som din webbplats. Skaffa förslagsvis en blogg själv och skriv i dessa med jämna mellanrum och länka till din egen sida.

5. Bli journalist :-) Ett bra sätt att få inlänkar till sin egen sida är genom att skriva en artikel som handlar om samma ämne som din hemsida. Länka sedan från din artikel till din hemsida eller webbutik. Det finns flera webbplatser som tar emot artiklar, tex www.svenska-artiklar.se/

6. Byte av länkar rakt av mellan 2 webbplatser fungerar sällan bra. Det är bättre om man är 3 eller 4 st som länkar i en ring, dvs nr 1 länkar till nr2 som länkar till nr 3 osv. Å andra sidan blir du aldrig ”straffad” för att någon länkar till dig och det kan ju också leda ”mänskliga” besökare till din webbplats.

framat Hur du hanterar titel och meta taggar på bästa sätt i din butik eller hemsida