Är du redan kund hos Wikinggruppen? Missa inte våra moduler och kopplingar

Titel och Metadata

En kort vägledning i hur du hanterar titel och META data på bästa sätt...

SYFTE

Med korrekta och optimerade titel och meta taggar ökar du chanserna till, dels bra placering i sökresultaten hos sökmotorerna, men dessutom att ”den sökande” väljer att klicka på just din presentation.

TITEL

Varje enskild sida på din webbplats bör ha en unik titlel. Just titeln är mycket viktig då det dels är den som presenteras som rubrik i sökmotorernas sökresultat samt även är tongivande för en bra placering i nämnda sökresultat. En bra och genomtänkt titel är alltså av största vikt.

Längden på din titel skall inte överstiga 60 tecken och titeln skall överenstämma med din beskrivning samt innehållet på sidan. En bra titel innehåller på ett naturligt sätt några viktiga sökord för just den sidan.

Ett ex, låt oss säga att du säljer pärlor och smycken i din verksamhet. En bra titel kan då vara,
”Vackra pärlor och prisvärda smycken – Företaget AB” – Du har då fått med dina viktigaste sökord samt även ord som kan tänkas kombineras med dina sökord i en sökning.

META?

Meta data eller Meta taggar betyder eg ”data om data” och används framförallt på hemsidor för att kontrollera och vägleda vilken information som sökmotorer som Google, Yahoo, Altavista mfl skall visa om er hemsida i deras träfflistor. Det finns en mängd Meta taggar, men vi tar bara upp de 2 viktigaste för detta sammanhang, meta name=”description” samt meta name=”keywords”

META DESCRIPTION (Beskrivning)

Description taggen, som max bör vara 150 tecken, används för att ge en kort beskrivning av er sida. En välskriven ”description” tagg är liksom titeln, viktig av 2 anledningar då den dels ger en bättre placering om sökordet finns med även där, men framför allt därför att det är en chans att fånga intresset hos ”sökaren”. Beskrivningen skall naturligtvis spegla innehållet på sidan och det är bra om sökordet även förekommer här.

Ex, ”Här finner du en stor sortering av prisvärda pärlor och vackra smycken. Välkommen till vår webbbutik och fynda”

META KEYWORDS (Nyckelord)

Med keywords kan ni ange vilka nyckelord som ni tycker är relevanta för er sida. Dessa skrivs in med kommatecken
tex pärlor,smycken,prisvärda osv. Lägg inte in mer än 5 nyckelord. Lägger till du fler kan Google mfl tolka det som överanvändning och det har en negativ inverkan på din sida. Keywords har fnv minimal betydelse för placeringen i sökresultaten, men bör ändå skrivas in, då Detta kan komma att ändras.

Att tänka på…
Välj era sökord med omsorg, Vilka begrepp kommer folk att söka efter inom din bransch?
Välj inte ord som är för ”breda” där en sökning ger hundratusentals träffar, men lägg gärna med en geografisk koppling tex den ort du är verksam på eller en annat beskrivande ord.

titel och metadata


Läs mer inom ämnet..

framat En kort introduktion i sökmotoroptimering
framat Hur du hanterar text och rubriker på bästa sätt
framat Hur du arbetar för att skaffa de viktiga länkarna till din sida

Relaterade länkar

framat Mer information om vår webbutik och e-handel via Wikinggruppen