Är du redan kund hos Wikinggruppen? Missa inte våra moduler och kopplingar

17 oktober, 2016

Tips inför Black Friday

Att tänka på inför Black Friday...

Den 25/11 är det dags för Black Friday som numera är en av årets viktigaste helger vad gäller e-handel. Fenomenet började uppmärksammas 2013 och fick 2015 ett rejält genomslag i Sverige. Vår samarbetspartner DIBS har sammanställt en lista över vad som kan vara bra att tänka på i samband med Black Friday. Vill du läsa orginalinlägget på DIBS blogg gör du det här.

1: Var med på Black Friday
Vi rekommenderar alla e-butiker att delta i Black Friday. Anledningen är enkel, om du inte deltar kommer konsumenterna söka sig någon annanstans. Bland dina konkurrenter i Sverige eller utomlands kommer det med all säkerhet finnas de som deltar med liv och lust. Om du inte vill tappa försäljning och relevans hos konsumenten bör du vara med.

2: Räkna inte bort dig
Det är förstås viktigt att rabatthelg inte är lika med förlusthelg. Att sälja vissa lockvaror med förlust kan vara en bra idé om du är säker på du kommer få merförsäljning av fullmarginal varor. Konsumenterna förväntar sig också en rejäl rabatt så se till att du kan ge dom det. Innan de ger dom det så räkna ordentligt på hur det kommer slå. Exempelvis kan en rabatt på 40% innebära att du behöver sälja för 218% mer för att tjäna lika mycket pengar (räknat på försäljningspris inkl moms 300, inköpspris 100 ex moms).

3: Koordinera alla avdelningar på företaget
Det finns flera tydliga risker om din koordinering har brustit. Dina leveranser blir försenade för att lagret inte tagit in extra personal, varorna tar slut för att inköp inte förstått hur stor kampanj marknadsavdelningen gjort och så vidare.

4: Planera i god tid
Du bör planera för Black Friday senast på våren. Utvärdera förra årets insats och se till att alla berörda blir inkopplade – se gärna Black Friday-tips 3.

5: Se till att leverera kvalitet för ökad lojalitet
I din strävan att hela tiden öka din försäljning jobbar du sannolikt hårt med att ge kunden en bra upplevelse. Du vill gärna att kunden ska komma tillbaka fler gånger. Under Black Friday är risken att någon del i processen fallerar och det kommer påverka kundens upplevelse. Se till att du ser över alla delar i köp- och leveransprocessen. Prata med dina leverantörer, kommer de kunna leverera på samma höga nivå som vanligt? Du vet ju, brister det någonstans i kedjan är det du som kommer tappa en kund.

När infaller Black Friday?
Black Friday infaller alltid dagen efter Thanksgiving i USA som i sin tur alltid är den fjärde torsdagen i November.

2016: 25 November

2017: 24 November


← Se alla nyheter