Är du redan kund hos Wikinggruppen? Missa inte våra moduler och kopplingar

Sökmotoroptimering - Vikten av relevant innehåll

Unikt och relevant innehåll - En nyckelfaktor vid sökmotoroptimering

Relevans

Relevans är ett ofta återkommande och mycket viktigt ord när det ord när det gäller sökmotoroptimering. Anledningen är enkel, Google samt även andra sökmotorer strävar hela tiden efter att ge ett så relevant svar på en sökning som möjligt. En hemsida, blogginlägg eller produktbeskrivning i en webbutik med hög relevans för sökningen ifråga, placerar sig av naturliga skäl då högt upp i träfflistan. Relevans i googles ögon uppnås och tillförs på flera sätt, bla genom länkar i stil med den ovan , men framför med ett unikt, informationsrikt och kvalitativt textinnehåll kring det sidan handlar om.

I Googles egna riktlinjer för webbansvariga poängteras vikten av användning av text som tydligt och korrekt beskriver innehållet. Vid Googles senaste större korrigering av sin sökalgoritm så genomfördes också konkreta åtgärder i denna riktning, dvs man sänkte rankingen för sidor med lite information, sidor med kopierat innehåll eller sidor som helt enkelt inte är av något värde för besökarna. Samtidigt förstärktes rankingen för hemsidor/webbutiker med unikt och eget material, sidor med informativ och djupgående information mm.

Höj relevansen på dina sidor!

Så, vad kan man göra för att höja relevansen och därmed öka sina chanser till goda placeringar i träfflistorna?

Unikt innehåll

Se till att ha unikt och bra textinnehåll på alla dina sidor och undvik kopierat material. Detta kan kännas svårt och tidsödande men skriver du ett unikt och bra textinnehåll blir du belönad för det av Google.

Skriv mycket text

Skriv mycket text på varje sida, kategori eller produktbeskrivning om möjligt, gärna 200- 300 ord och försök att få med dina viktigaste sökord på ett naturligt sätt i texten.

Använd rubriker, titlar samt meta beskrivningar

Betona gärna dina utvalda sökord genom att lägga dom titlar, rubriker och även i sidans meta beskrivning. Använd H1 – H6 taggar för att ytterligare betona vikten av just dessa ord. Viktiga ord som finns med i din titel för sidan bör även finnas med i en underrubrik rubriker samt flera gånger i brödtexten, gärna i fetstil vid något tillfälle.

Externa webbplatser som länkar till dig

Inlänkar, dvs länkar från andra webbplatser till din egen är en mycket viktig faktor vid sökmotoroptimering. Se vår sida om inlänkar för mer detaljerad information.
Länkar från webbplatser som handlar om samma område som din egen webbplats eller webbutik är också betydligt mer värda än en länk från en hemsida som handlar om hundar till en som handlar om tennis. Varför? Jo, dom är mer relevanta!

Intern länkning

Även interna länkar tillför relevans varför det är bra att länka internt till andra sidor på sin webbplats såvida dom behandlar samma område.

Länkning till externa webbplatser

Att länka till en annan extern kvalitativ sida höjer också relevansen på din sida. Exempelvis har vi här nedan länkat till Googles riktlinjer för webbansvariga.