Google Shopping

Vad är Google Shopping?

Google Shopping utgörs av två delar,

1. En shoppingportal där man kan bläddra bland produkter.

2. Annonser vid sidan av organiska sökresultat. Google Shopping fungerar i princip som Google Adwords. Du annonserar bredvid träfflistan som visas hos Google vid en sökning. Skillnaden är att annonserna visas i en egen avdelning samt med mer information, bla produktbild, produktinformation, pris och varumärke.

Hur fungerar det?

Rent praktiskt behöver man skapa ett produktflöde från webbutiken som ansluts till ett Google Merchant konto. Vilka produkter som används till ovanstående syften avgörs av ett eller flera flöden. Det kan vara textfiler eller URL till XML. Man hanterar detta under Google merchant center. Med Wikinggruppens koppling så läser Google ett XML flöde från din webshop med jämna intervall och får därmed uppdaterade lagersaldon och priser.

Det finns en ny sida i butikens admin där produktflödet hanteras: man gör ett urval av produkter och kan sätta attribut på dem. Systemet försöker automatiskt sätta vissa attribut om det går men man bör alltid komplettera. Ju bättre värden desto bättre chans att synas i sök/shoppingportal. När produkten väl syns i Google som annons fungerar det som en vanlig inlänk till produktsidan. Precis som med Adwords betalar man per klick. För att hamna högt i resultaten gäller samma saker som för textannonser, rätt klickpriser och relevanta annonser för sökordet.

Vilka krav har Google på butiken?

– Du behöver ha SSL/https i din webbutik för att använda Google Shopping.

Vad kostar det?

Wikinggruppen tar ut en engångsavgift om 1 295 kr + moms för arbetet att installera Google Shopping i din webbutik. Google Shopping kräver butiksversion 6.0 eller högre.

Mer information

Läs mer om Google Shopping
https://support.google.com/adwords/answer/2454022?hl=sv&ref_topic=3119077
Tekniska steg för att komma igång

Kom igång med Google Shopping

Intresserad av att komma igång med Google Shopping? Vänligen skicka ett mail till eller ring 0650-75759.

 Se fler tillgängliga moduler i Wikinggruppens e-handelsplattform